marți, 28 septembrie 2021

Great Artists of the World

 


Muzeul Municipal Regina Maria 


Iași 


1 octombrie 2021 - 30 ianuarie 2021





     Muzeul Municipal Regina Maria din Iași invită publicul în data de 1 octombrie 2021, ora 12:00, la o expoziție ce cuprinde 50 de lucrări realizate de 30 de mari artiști europeni.

    Este cea mai mare expoziție de artă grafică europeană din colecția avocatului George Șerban. Expoziția a mai fost vernisată la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă din Brașov, Castelul Cantacuzino din Bușteni, Muzeul Orașului Oradea și Muzeul Bistrița. Lucrările vor fi expuse în Muzeul Municipal Regina Maria, str. Zmeu, nr. 3 din Iași.

    Publicul va avea ocazia să vadă lucrări de Picasso, Chagall, Munch, Matisse, Dali, de Chirico, Ernst, Miro, Tapies, Alechinsky, Klimt, Marini, Leger, Braque, Brauner, Vasarely, Magritte, Kandinsky, Toulouse Lautrec, Hartung, Schielle, Buffet, Giacometti, Moore, Modigliani, Renoir, Klee, Bellmer, Kokoschka, Soulages sau Malevich.

     “Arta europeană în preajma anului 1900 a cunoscut o dezvoltare extraordinară, venită după realismul și impresionismul francez ce a marcat secolul al XIX-lea, secolul XX a fost unul exploziv în artă. Numeroși artiști s-au delimitat de vechile curente și printr-un curaj extraordinar au lăsat la o parte convențiile artistice anterioare orientându-se spre alte orizonturi. Spațiul pictural bazat de cele mai multe ori pe o perspectivă centrală a fost distrus acum apărând o construcție liberă, energică, modernă. Dezvoltarea rapidă a societății începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, și continuând în secolul XX, și schimbările importante au influențat într-o foarte mare măsură modul în care mijloacele de exprimare artistică sunt percepute de către populație. Datorită cererii mari de lucrări, artiștii acestei perioade încep și multiplicarea lucrărilor prin tehnica gravurii și litografiei, care astăzi se bucură de o cerere fantastică, iar uneori prețul este amețitor. Expoziția oferă șansa vizitatorului să cunoască arta europeană din a doua jumătate a sec. 19 și din sec. 20 și a principalelor curente artistice: postimpresionismul, cubism, expresionism, expresionismul abstract, suprarealism, fauvism, abstracționismul, dadaismul”, dl. Dr. Alexandru Constantin Chituță. Curator, șef secție la Muzeului Național Brukenthal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu