marți, 14 septembrie 2021

Descoperiri arheologice recente din Țara Crișurilor

 


Muzeul Țării Crișurilor 


Oradea 


17 septembrie - 17 octombrie 2021




   După toată munca depusă, în sfârșit avem bucuria de a vă invita să vizitați o expoziție specială la care puteți vedea în realitate și în detaliu mare parte din descoperirile membrilor Asociației Dacia Crisius. Despre unele am scris și noi, dar veți putea pune întrebări despre toate, specialiștilor de la Muzeul Ţării Crişurilor care se ocupă de cercetarea descoperirilor noastre.

   Printre altele vor fi expuse tezaure monetare din argint, podoabe rare din aur și argint, arme și unelte dacice precum cuțite, vârfuri de lance, săgeți, piese din morminte sau depuneri funerare ale marilor războinici care au trăit și au luptat pe locul satelor și orașelor noastre de acum, in urmă cu mai bine de 2000 de ani.

    Este prima expoziție din țară în care majoritatea obiectelor prezentate sunt descoperite întâmplător prin detecția de metale autorizată, ceea ce confirmă avantajul oferit de practicarea responsabilă a acestei activități în colaborarea cu specialiștii. Scopul comun este cercetarea, expunerea si publicarea descoperirilor astfel încât tabloul istoriei naționale să fie întregit sau chiar corectat, iar toți locuitorii din apropierea descoperirilor să fie mândri de comunitatea puternică și bogată care a trăit în aceste locuri în veacurile anterioare și din care își au rădăcinile!

   Totodată dorim să ne delimităm de acei practicanți ai acestui hobby care în urma ultimelor evenimente (tăierea armelor și uneltelor dacice cu flexul) au dovedit că nu au același scop nobil, care nu văd dincolo de interese, care din meschinitate produc distrugeri permanente și iremediabile ale patrimoniului si sperăm ca prin acest eveniment să creăm un precedent de bune practici, să oferim un exemplu pozitiv, să inspirăm si să ajungem la multe alte rezultate frumoase, împreună cu cei de un crez cu noi!

    Vă invităm cu drag să vă cunoașteți strămoșii, elitele care au dăinuit peste meleagurile noastre, bogăția culturală a locurilor natale, și istoria adevărată, neștiută si ascunsă până acum!

 

Program:

17 Septembrie - 17 Octombrie

Marți- Duminică

Orele 10:00-18:00

Muzeul Țării Crișurilor

Oradea, Str. Armatei Române nr. 1/A

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu