miercuri, 1 septembrie 2021

Cronograful lui Mihai Eminescu

 


Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei - Mitropolitul 


Iași 


1 - 30 septembrie 2021




    Obiectul lunii septembrie la Muzeul Național al Literaturii Române Iași este cronograful lui Mihai Eminescu, o lucrare de epocă realizată de copistul Iane Logofătul la 1757, scrisă pe hârtie manuală, în limba greacă, obiect de tezaur național.

    CRONOGRAF, de la grecescul cronos – timp, graphein – scriere, care la noi era numit poetic HRONIC, altfel spus primele compendii de istorie scrisă. Era ținut de Eminescu aproape de sufletul său cugetător, de la descoperirea lui, la Iași, și până la apusul vieții. E o lucrare de epocă, realizată de copistul Iane Logofătul, la 1757, scrisă pe hârtie manuală, cu cerneală, în limba greacă, legat în coperte de lemn (dimensiunea 30,5/ 20 cm.), obiect de tezaur național.

     Astfel de lucrări erau rare și foarte valoroase, până la impunerea altor studii de specialitate și răspândirea tiparului.

Muzeograf Liviu Apetroaie (Muzeul Mihai Eminescu)

    Cronograful poate fi admirat la Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul (Casa cu arcade), în perioada 1 - 30 septembrie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu