vineri, 20 august 2021

Exponatul lunii august

 


Muzeul Național Bran 


august 2021




   Ca de fiecare dată, și luna aceasta, ne-am propus să vă prezentăm o altă piesă valoroasă din colecția secției de istorie a muzeului, piesă care este clasată în categoria tezaur.

   Este vorba despre o casetă pentru valori, pe patru picioare înalte, în torsadă, sprijinite pe bile, unite printr-o traversă complexă.

   Corpul casetei, cu capac, este decorat în întregime cu reliefuri. Frontal, scenă christică – „Închinarea păstorilor”, în ancadrament arhitectural, cu baldachin deasupra şi lateral, scuturi heraldice convenţionale surmontate de herme înaripate. Panourile laterale decorate central cu mascheroni anturaţi de fructe, în medalioane dreptunghiulare, circumscrise de cartuşe mari. Lateralele cu mânere de prindere din metal. Capacul, împărţit în două registre, decorate cu motive vegetale şi mascheroni.


   Aparține stilului - renaştere târzie, fiind realizată într-un atelier german, datând din 4/4 sec. XVII - 1/4 sec. XVIII, lucrată din lemn de stejar, tăiat, sculptat, lustruit, băițuit.

   Această piesă se regăsește în Dormitorul Regelui Ferdinand și o puteți admira, mai îndeaproape, dacă v-a stârnit interesul, doar vizitând muzeul.

Un comentariu: