duminică, 1 august 2021

Exponatul Lunii August

 


Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria


1 - 31 august 2021




    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 2 august a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii August.

    Pentru perioada 1 – 31 august 2021, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator  o carte de cult  aflată în patrimoniul instituției noastre. Este vorba de un Liturghier din anul 1813.

   Liturghierul (gr. leitourgikon sau leitourgiarion; sl. slujebnik) este o carte liturgică folosită de preot și diacon care cuprinde rânduielile celor trei Sfinte Liturghii și rânduielile obișnuite ale Vecerniei și Utreniei.

    Prima tipăritură din Țările Române a fost Liturghierul lui Macarie, tipărit în 1508 la Mănăstirea Dealu, din inițiativa voievodului Radu cel Mare. Deși în limba slavonă, el este important și semnificativ nu numai ca prima tipăritură de la noi, dar, mai ales, ca prima carte bisericească tipărită pentru cerințele cultului. Liturghierul lui Coresi de la 1570 va fi primul Liturghier în limba română, prima carte de strictă necesitate pentru slujbă. Acesta împlinea și o altă necesitate pur națională, aceea de a da poporului român slujba religioasă oficiată pe limba lui, pentru ca toți s-o înțeleagă, să pătrundă astfel, conștient, frumusețea și înțelepciunea învățăturii lui Hristos.

     Liturghierul expus fost tipărit la Râmnic, în anul 1813, la inițiativa și cu toată cheltuiala episcopului Galaction al Râmnicului, cu binecuvântarea mitropolitului Nectarie al Țării Românești, în zile domnitorului Ioan Gheorghe Caragea. Are dimensiunile de 21,3 x 16 x 3,5 cm și cuprinde 206 file. Este tipărit în limba română cu caractere chirilice, la imprimare utilizându-se cerneală roșie pentru titluri, inițialele ornate și tipic, și cerneală neagră pentru text, antete şi xilogravuri.

    Din păcate, coperta originală nu s-a păstrat, dar este bine cunoscut faptul că această ediție din 1813 a Liturghierului de Râmnic, influențată de arta barocă, aducea ca noutate gravura în aramă a coperților.

    Liturghierul expus a intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman în anul 1976, fiind cumpărat de la St. Marica din Roşiorii de Vede.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu