joi, 3 iunie 2021

Pe simezele clujene - Zbor interior

 


Arta plastică contemporană românească 


Adam Keleti


Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


3 - 13 iunie 2021




   Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj organizează, în perioada 3 - 13 iunie 2021, expoziţia retrospectivă Zbor interior a artistului Adam Keleti. Deschiderea oficială a avut loc joi, 3 iunie 2021, de la ora 12:00, în prezența artistului, a fiului acestuia, Edwin Keleti și a managerului Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Nastasă-Kovács.

   Această primă expoziție personală într-un spațiu muzeal a artistului Adam Keleti, curatoriată de dr. Dan Breaz, pune în valoare lucrări care sintetizează activitatea artistului dintr-o jumătate de secol de creație. Adam Keleti (n. 1944) a absolvit Institutul Pedagogic, Secția Arte Plastice, în anul 1965, avându-i profesori pe Forró Antal, Mircea Vremir și Nemeș Sabin. Între anii 1965 și 1968 a colaborat ca grafician la revistele România literară, Utunk, Korunk și Tribuna. Începând din anul 1968 a activat, neîntrerupt, ca grafician-ilustrator la USAMV Cluj, pentru o perioadă de 43 de ani. În acest interval, activitatea sa artistică s-a focalizat pe fotografia artistică, grafica alb-negru și tehnica guașei, având participări la expoziții naționale. Calitatea creației sale a fost recunoscută atât prin premii, cum a fost premiul al II-lea la Bienala de artă fotografică de la Oradea (1980), cât și prin colaborări cu instituții de artă, precum Institutul de Arte Plastice Ioan Andreescu, unde a fost invitat de către prof. univ. Savel Cheptea pentru a prezenta diaporame grupate sub titlul Confluențe citadine.

    Lucrările artistului se află în colecții private din țară și din străinătate, în Franța, Germania, Suedia, Israel, Statele Unite ale Americii sau Mexic. O selecție reprezentativă pentru evoluția creației lui Adam Keleti este prezentată publicului larg, în premieră, în expoziția Zbor interior.

***Muzeul de Arta Cluj-Napoca

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu