vineri, 11 iunie 2021

Nicolae Iorga - 150 de ani de la naștere

 


Biblioteca Academiei Române 


București


15 - 25 iunie 2021




Vor lua cuvântul:

- acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române

- acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual

- prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române

- prof. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române

- Gabriela Dumitrescu, curatorul expoziției

    Expoziția, concepută de Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și de Cabinetul de Stampe, Fotografie, Hărți, aduce în atenția publicului pagini de manuscris din studiile elaborate de Nicolae Iorga, fragmente de discursuri, corespondența cu personalități culturale și politice ale epocii, pasaje din scrierile dramatice, articole referitoare la evoluția societății românești, relevând calitățile de enciclopedist ale istoricului.

    Fotografiile de grup și de familie, volumele de scrieri, medaliile și obiectele personale expuse, provenind din fondul Bibliotecii Academiei Române și din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române, oferă repere esențiale asupra preocupărilor de excepție ale omului de cultură.

   Istoricul Nicolae Iorga (1871-1940), membru titular al Academiei Române și preşedinte al Secţiunii de Istorie (1924-1927), este o figură emblematică a vieții românești din secolul XX. Teoretician al istoriei, medievist de prestigiu, promotor al istoriografiei și al studiilor sud-est europene, traducător, scriitor, jurnalist, diplomat și om politic, Iorga a contribuit în mod decisiv la consolidarea unităţii culturale a românilor din toate teritoriile.

   Expoziția va fi deschisă în perioada 15 - 25 iunie 2021 și poate fi vizitată zilnic, între orele 10:00-15:00, cu respectarea tuturor normelor sanitare aflate în vigoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu