luni, 17 mai 2021

Remember Marin Preda – 41

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București


18 mai - 8 iunie 2021




    Muzeul Național al Literaturii Române organizează în 18 mai 2021, ora 14:00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, vernisajul expoziției Remember Marin Preda – 41. Adevăr și manipulare privind moartea scriitorului. Istoria manuscriselor pierdute. Proiectul expozițional, inițiat de Mariana Sipoș, cuprinde manuscrise inedite din arhiva proprie, fotografii, cărți, reviste și imagini video.

    Vernisajul este precedat de o conferință de presă la care vor participa Ioan Cristescu, manager (director general) al MNLR, scriitoarea Mariana Sipoș, Nicolae și Alexandru Preda, fiii scriitorului, cărora le vor fi înmânate manuscrise considerate până acum dispărute.

    După conferință, în Sala Perpessicius, va fi proiectată o selecție din filmele documentare realizate de Mariana Sipoș în urma investigațiilor privind moartea scriitorului.

    În cartea sa, Dosarul Marin Preda (Viaţa şi moartea unui scriitor în procese-verbale, declaraţii, arhive ale Securităţii, mărturii şi foto-documente), Mariana Sipoș menționa: "... moartea lui Marin Preda, ca și viața lui, continuă să stârnească semne de întrebare, nu numai printr-un mister de roman polițist, legat de circumstanțele în care s-a produs, ci mai ales prin contextul social-politic în care scriitorul a trăit mai bine de o jumătate de secol. (...) Nimeni nu s-a întrebat însă dacă a existat un proces penal, dacă a existat sau există un dosar Marin Preda de cercetare penală. Ei bine, acest dosar există.”

    În urmă cu 41 de ani, la 16 mai 1980, lumea literară, și nu numai, era zguduită de anunțul morții fulgerătoare a scriitorului Marin Preda. Acesta a fost mereu un "personaj" incomod, fiind obișnuit să-și spună răspicat opiniile. Protejat de soliditatea talentului său, reușește să fie nu doar un scriitor curajos, ci și un om de atitudine.

   Eveniment-pilot în perspectiva manifestărilor organizate în cadrul Centenarului Marin Preda din anul 2022, expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 mai – 8 iunie 2021, cu programare la tel. 0736598451 sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu