miercuri, 24 martie 2021

Lumea franceză la Universitatea din Iași (1960-1989)

 


Muzeul Universității Alexandru Ioan Cuza 


Iași


25 martie - 30 aprilie 2021




    În luna dedicată Francofoniei, Muzeul Universității vă invită să vizitați expoziția Lumea franceză la Universitatea din Iași (1960-1989). Perioada comunistă a fost pentru Universitatea ieșeană una dificilă, acest lucru resimțindu-se și asupra activităților educaționale și culturale desfășurate la Catedra de Limbă și Literatură Franceză. Cu toate acestea, au existat schimburi academice cu lumea franceză, chiar dacă nu au fost la fel de fructuoase și dinamice comparativ cu cele din perioada anterioară.

   Expoziția prezintă tematic câteva colaborări și inițiative de proiecte cu Universități din spațiul francez (Montpellier, Lille, Nantes etc.), aspecte din viața culturală desfășurată la Universitatea ieșeană (expoziții de carte franceză, seri de film francez etc.), precum și documente personale ale unor figuri reprezentative pentru Catedra de Limbă și Literatură Franceză.

   Documentele au fost selectate din Arhiva Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, Arhiva Muzeului și arhivele personale ale profesorilor universitari Marina Mureșanu-Ionescu și Nicolae Crețu.

    În condițiile restricțiilor actuale anunțate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași, vernisajul expoziției va fi realizat în format online, joi, 25 martie 2021, de la ora 12:00, pe platforma Webex.

Invitați: prof. univ. dr. Marina Mureșanu-Ionescu, prof. univ. dr. Nicolae Crețu.

Curatorii expoziției: muzeograf Iana Balan, muzeograf Petronela Buruiană.

Moderator: conf. dr. Neculai Bolohan.

    Expoziția poate fi vizitată în Sala centrală a Muzeului Academic, din cadrul Muzeului Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în perioada 25 martie - 30 aprilie 2021.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu