sâmbătă, 27 februarie 2021

Exponatul lunii - Sabie Simsir

 


Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria


1 - 31 martie 2021




    Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, vă invită luni, 1 martie a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii Martie.

    Pentru perioada 1 – 31 martie 2021, Muzeul Județean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul instituției noastre, colecția istorie. Este vorba de o Sabie Simsir.

     Simsirul (din limba persană, shamshir) este o sabie (scimitar) scurtă, având o curbă pronunțată, între 5 până la 15 grade de la vârf la mâner. Tipurile de săbii cu curbură pronunțată includ: iataganul, talwarul, Kilijul, pulwarul și sabia turco - mongolă.

     Simsirul Șikargar înseamnă în limba persană, literal, ,"sabie de vânător’" și este similar cu șamșir, exceptând lama care este gravată și decorată cu scene de vânătoare.

     Inițial, săbiile persane au fost drepte și cu dublu tăiș, ca sabia Khanda indiană. Lamele de sabie curbată erau de origine asiatică, din Asia Centrală. Cele mai vechi săbii cubate sau scimitari sunt din secolul al IX-lea când au fost folosite de soldații din regiunile Asiei Centrale. Acestea au fost folosite în invaziile mongole dar și în Balcani, de armata otomană.

    Sabia denumită șimșir a fost adoptată de turcii selgiucizi în secolul XII-lea, regăsindu-se mai târziu în Persia, în secolul al XVI-lea. Ea avea ca "rude": Kilij, în Turcia; Talwar, în Imperiul Mogul, saif și sam-saam, în lumea arabă.

    Shamshirul (simsir) este o sabie curbată care are în componență o lamă subțire ce nu se ingustează până aproape de vârf. În loc de a fi purtat în poziție verticală, este purtat în poziție orizontală cu mânerul și vârful îndreptate în sus. A fost utilizat în mod normal împotriva adversarilor fără armură, în timp ce vârful putea fi folosit pentru penetrare, anbura exagerată a lamei făcând precizia și mânuirea dificile în scopul împungerii. Lama era fabricată din oțel de Damasc.

   Sabia Simsir are o lungime de 98 cm. Mânerul sabiei, împreună cu garda, are o lungime de 14 cm, iar lama o lungime de 84 cm.

   Lama sabiei este realizată din oțel (sub denumirea de oțel de Damasc). Ea are o curbură pronunțată.

     Pe o latura a lamei, la o distanță de 10 cm de la mâner, se observă vag o gravură circulară. Lama are un singur tăiș.

     Garda este compusă din două brațe exterioare de formă conică, fiecare finalizate printr-un bumb și patru brațe mai mici care flanchează lama și mânerul.

     Mânerul are plăsele de lemn și se finalizează printr-o curbură manșonată cu metal.

     În centrul gărzii, pe o latură, se observă o gravură circulară. Garda prezintă atât pe gravură cât și pe marginile ei urme de inserție cu aur.

     Datarea este incertă, posibil să aparțină secolului al XVIII-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu