sâmbătă, 9 ianuarie 2021

Pe simezele Capitalei - Ipostaze tulburătoare

 


Arta plastică contemporană românească


Ana Ștefania Andronic-Buzu 


Galeria Senso, București  


12 - 25 ianuarie 2021




    Marți, 12 ianuarie 2021, redeschidem Galeria Senso. După o pauză impusă de mai multe luni, revenim cu forțe proaspete, cu expoziția artistei Ana Ștefania Andronic Buzt – Ipostaze tulburătoare. Lucrările Anei Andronic reprezintă investigații îndrăznețe și severe în lumea interiorității și a imaginarului, ipostaze tulburătoare ale explorării sinelui și ale raporturilor acestuia cu lumea. Stăpână pe linia care conturează, ordonează, construiește, investighează, detaliază, cumulează, izolează sau apropie, după caz, tânăra artistă pare să se conducă după cugetarea antică celebră, Cunoaște-te pe tine însuți!.

    Profundă, lipsită de înduioșare, în pofida unor enunțuri calme, aparent benigne, a unor rozuri intense sau a altor culori pure pe care le utilizează pentru o parte din lucrări − galben, verde deschis, violet transparent − , investigația sinelui este asociată în lucrările semnate de Buzu de cunoașterea, prin căi văzute, dar puțin frecventate, a semenilor și a lumii.



    Artista utilizează adeseori, ca formă întreagă, sfera. Atacată dinăuntru sau dinafară, aceasta se sparge în fragmente semnificative, care pot fi abstracte sau figurative, dar într-o continuă metamorfoză, asemenea unui vânt cosmic. Senzația pe care o induce acest vector de mișcare este a unei forțe de neoprit, iar oprirea temporară provoacă sentimente de neliniște, chiar de nesiguranță.

     În alte lucrări există o vădită preferință pentru vârsta copilăriei, pentru elementele fitomorfe, pentru o aparentă stare de grație. Deși cu asemenea elemente s-ar putea construi imagini angelice − uneori artista chiar desenează aripi − inserții, culise, planuri rupte, elemente aleatoriu îmbinate par a constitui obstacole sau chiar amenințări, pe care ochiul lăuntric le intuiește, în pofida vârstei personajelor reprezentate cu repetabilă acuratețe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu