miercuri, 9 decembrie 2020

...despre planeta Marte

 


Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, 


București 


decembrie 2020




  Începând cu luna decembrie 2020, în interiorul Observatorului vă așteaptă o expoziție temporară despre planeta Marte.

   Realizată cu ocazia apropierii planetei Marte de Pământ, expoziția este la unison cu observațiile care se pot face seara asupra planetei, prin instrumentele noastre. Astfel, publicul are ocazia să vadă în mod direct planeta și în același timp prin ochii sondelor spațiale care au fost acolo.

   Marte următorul nostru cămin planetar. Atunci când va decide să părăsească Pământ, omenirea nu va avea la dispoziție decât o singură planetă, una pe care se găsește apă, o gravitație acceptabilă, atmosferă care poate fi cu ușurință transformată în aer respirabil. Aceasta este Marte, care mai are un avantaj: se apropie destul de mult de Pământ. La fiecare doi ani și patru luni, planeta se află la depărtarea minimă, străbătută în prezent în 6-8 luni de către sondele spațiale. Având în vedere calitățile pentru omenire ale planetei, în ultimii 40 de ani s-au lansat zeci de sonde spațiale, o flotilă care a fost ochii, urechile  și nasurile noastre, care a cartografiat suprafață și subsolul, a descifrat meteorologia și condițiile de la sol. Chiar în prezent câteva sonde sunt la Marte, iar alte trei pe drum.

    Expoziția din cadrul Observatorului are ca scop informarea publicului despre această fascinantă planetă, utilizând imagini satelitare și informații extrem de noi.

    Conține patru planșe mari și zece mici, pe care veți găsi informații despre istoria observațiilor făcute asupra planetei, despre suprafața lui Marte, despre explorarea acesteia la fața locului și un colaj de peisaje marțiene, fotografiate de sonde care au asolizat. Expoziția este realizată cu imagini luate de sondele spațiale, conține o hartă de mari dimensiuni a planetei, precum și observații vechi, desene realizate la telescop de astronomii care cu răbdare au înregistrat detaliile pe care le puteau vedea. După lecturarea panourilor veți pleca știind tot despre planeta roșie.

Poate poate fi vizitată în timpul programului, fără costuri suplimentare.

Expoziția completează expoziția de bază a Observatorului și vine ca un plus față de celelalte două expoziții stradale despre aselenizări și istoria instituției.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu