marți, 17 noiembrie 2020

Ilustrație de carte - Gânduri din cana de ceai

 


Arta plastică contemporană românească 


Maria Mateescu


Muzeul Național al Literaturii Române, București


17 noiembrie - 10 decembrie 2020




   Expoziția, alcătuită în special din ilustrații în acuarelă, "povestește" într-un discurs vizual despre o întâlnire cu sine la o cană de ceai. Băutul ceaiului și cana de ceai care se află în față sunt doar un pretext pentru a observa reacțiile și puterea propriei minți, de a intra în lumea nevăzută a gândurilor.

   Ilustrațiile care vor fi expuse în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române fac obiectul unei cărți ilustrate, scrisă și concepută integral de Maria Mateescu.

   Observarea face din gestul banal al savurării unei căni de ceai un ritual și un joc deopotrivă. Volumul este structurat pe o experiență personală și este prezentată ca un posibil jurnal vizual, însă este, în același timp, și o provocare pentru privitor de a se regăsi și a se oglindi în cele mai banale situații sau confruntări cu sinele. Alături de imagini, textul scris integrat ilustrațiilor apare atât ca o amprentă personală, cât și ca o pledoarie pentru practicarea scrisului de mână, ca terapie într-o eră aproape total computerizată.

    Explorând cartea Gânduri din cana de ceai, se poate observa un parcurs prin mai multe stări interioare generate de gânduri: de la detașarea față de idei, până la implicarea tensionată, furioasă a furtunii din cana de ceai, care presupune retragere în sine, răbdare și control; de la interacțiunea cu lumea exterioară și nevoia interioară a unui restart, până la stări de contemplare, visare și evadare din ceea ce este toxic în realitate.

    Expoziţia va fi deschisă pentru vizitare în perioada 17 noiembrie – 10 decembrie 2020, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Intrarea este liberă și se face în baza unei programări la numărul de telefon 0762 671 698.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu