vineri, 16 octombrie 2020

Obiectul lunii octombrie

 


Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici 


București 


octombrie 2020




    La mijloc de toamnă și început de octombrie, colecția etnografică a doctorului Nicolae Minovici ne relevă o nouă piesă legată de ocupațiile tradiționale ale acestui sezon.

    Proiectul Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici continuă în luna octombrie cu un obiect tradițional care a ocupat un loc important în arta lemnului la români. Artefactul propus de noi - tiparul de caș - era folosit în secolul XIX în mediul pastoral.

    Tiparul de caș poate fi confecționat din lemn de paltin, carpen, tei sau fag și este întâlnit în zonele pastorale din Moldova (îndeosebi în Vrancea), în zona Branului și în Muscel. Aceste piese pastorale se întâlneau în zonele în care păstoritul se practica intens. Din punct de vedere al formei, tiparele de caș se împart în două categorii: dreptunghiulare - compuse din două plăci care se suprapun, și rotunde - cu o singură față, înconjurată cu o ramă subțire de lemn.

    Tiparul de caș din colecția Dr. Nicolae Minovici are o formă dreptunghiulară și este alcătuit din două părți care se suprapun, fiind decorate pe ambele fețe. Datorită formei antropomorfe a capacului, tiparul de caș are denumirea populară de păpușar. Tiparele de caș de formă dreptunghiulară redau profiluri antropomorfe cu multă fidelitate, însă puternic stilizate. De regulă, cele două plăci care se îmbină au la un capăt două prelungiri ca niște picioare, iar la celălalt capăt o prelungire la mijloc, sugerând capul și gâtul unui om. Păpușarele sunt decorate cu motive antropomorfe rezultate din forma cioplită a celor două părți componente. Motivele sunt realizate prin incizii adânci și în profiluri reliefate. Tiparul de caș din colecția noastră este datat 1915 și are inițialele meșterului Al și A.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu