sâmbătă, 31 octombrie 2020

Exponatul lunii noiembrie - Serenadă cu lăutari

 


Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria


1 - 30 noiembrie 2020




   Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 2 noiembrie a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii Noiembrie.

    Pentru perioada 1 – 30 noiembrie 2020, Muzeul Județean Teleorman vine în fața publicului cu un obiect de artă aflat în patrimoniul instituției. Este vorba de sculptura Serenadă cu lăutari realizată de artistul Gheorghe Vartic.

   Lucrarea face parte din ciclul Hopa Mitică și reprezintă un ansamblu format din trei figurine intitulate: Eu, Toboșar și gurist, Trombonist. Realizate din material mixt, cele trei componente au dimensiuni variabile: figurina Eu are o înălțime de 1,31 m, Trombonist are 0,93 m iar Toboșar și gurist are 0,88 m .

    Sculptura Serenadă cu lăutari este realizată sub forma unei jucării de tip Hopa-Mitică. Cele trei siluete sunt realizate cu partea de jos mai grea decât cea de sus și rotunjită astfel încât atunci când sunt înclinate spre orizontală și apoi eliberate, forța gravitației le face să revină la poziția verticală, balansându-se până la stabilizare, stând astfel "în picioare” tot timpul.

    Avându-l pe sculptor în prim plan, sculptura Serenadă cu lăutari ne sugerează viața artistului Gheorghe Vartic cu nenumăratele căderi dar și faptul că acesta, cu o forță impresionantă, a revenit mereu în picioare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu