joi, 3 septembrie 2020

𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥 𝐑𝐨𝐬𝐞𝐧𝐭𝐡𝐚𝐥. 𝐔𝐧 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭 𝐢̂𝐧 𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐞𝐢




Muzeul Național de Artă al României, 


București, muzee, 


septembrie 2020 - februarie 2021




    Cea mai importantă expoziție a toamnei, marca Muzeul Național de Artă al României, Secția de Artă Românească Modernă.
    Expoziția este organizată cu sprijinul financiar primit de la Asociația Prietenii Muzeului Național de Artă al României și cu aportul a peste 15 instituții, muzee și colecții din țară și din străinătate.
    La împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Constantin Daniel Rosenthal (1820-1851), MNAR îi dedică artistului o expoziție monografică însoțită de un catalog ce reunește toate lucrările sale pe care le-am putut identifica în țară și în străinătate, unele necunoscute până astăzi.
    Catalogul conține și toate scrisorile cunoscute până acum adresate de C.D. Rosenthal lui C.A. Rosetti, păstrate în arhive din România – la Biblioteca Academiei Române și Biblioteca Națională.
    Multe dintre acestea au fost descifrate și traduse în premieră cu această ocazie. Publicarea integrală a acestor scrisori dezvăluie o lume și un stil de viață aproape pierdute pentru omul secolului XX.
    "De la ‘48 am învățat ceea ce ar fi trebuit să învățăm cu mult înainte, vai, anume de a începe reforma cu noi înșine, înainte de a ne amesteca în treburile altora”, îi scria C.D. Rosenthal prietenului său C.A. Rosetti pe 30 ianuarie 1851.
© Foto: MNAR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu