marți, 21 iulie 2020

Comunitatea Evreiască din județul Neamț




Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț


22 iulie - 15 septembrie 2020




Comunicat de presă

   Evreii au constituit mai mult de o treime din populația județului Neamț până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Comunitatea a lăsat în urma sa monumente arhitectonice, un bogat fond documentar,precum și obiecte personale de o mare valoare istorică.
   Evreii din județul Neamț s-au afirmat într-o paletă vastă de domenii de activitate (scriitori, avocați, cercetători, artiști, pictori, profesori, comercianți etc.). Din galeria personalităților de seamă, care se bucură și în prezent de cea mai înaltă recunoaștere a geniului, îl amintim pe Moshe Idel (n. 1947, Târgu Neamț), profesor de gândire iudaică, filosof și cercetător al Cabalei în cadrul Universității Ebraice din Ierusalim.
    În vederea ilustrării și punerii în valoare a moștenirii istorice a Comunității Evreiești din zona Neamțului, Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț, sub egida Complexului Muzeal Național Neamţ, a realizat expoziția intitulată ,,Comunitatea Evreiască din județul Neamț’’.
    Expoziția prezintă publicului mărturii (cărți de rugăciune bilingve, îmbrăcăminte și obiecte cu caracter religios, imagini și documente inedite) care vizează aspecte din istoria comunități.
    Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 22 iulie, ora 13:00, în curtea Muzeului de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț.
Pentru cei interesați, expoziția se poate vizita în perioada 22 iulie- 15 septembrie 2020.
   Pe această cale dorim să aducem calde mulțumiri membrilor comunităților evreiești din Piatra-Neamț, Târgu Neamț și Roman, care ne-au ajutat în realizarea acestei expoziții.
Muzeograf,
Stigleț Dumitru-Ionuț
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu