joi, 4 iunie 2020

Mijloace de transport tradiționale și unelte agricole




Muzeul Satului Bucovinean 


Suceava



    Dragi vizitatori, cei care ajungeți la Muzeul Satului Bucovinean, trebuie să știți că la gospodăria Câmpulung Moldovenesc, situată lângă Școala Securiceni, pe lângă interioarele casei, în anexe, aveți parte de o surpriză, plăcută!


    Mai exact în șura cu grajd și cămară puteți viziona o expoziție permanentă, în care sunt prezentate mijloace de transport şi unelte agricole tradiționale din arealul bucovinean.
    În interiorul şurii veți vedea o şaretă (trăsură) achiziţionată de la Dărmăneşti, o căruţă (cu ladă, cu încuietoare - în care se păstrau lucrurile mai de preţ atunci când gospodarii mergeau la târg), precum şi roţi de car, juguri, şei, tarniţe, scări de şa, piese din patrimoniul muzeului, bine întreţinute şi conservate.


    Tot aici sunt expuse atelaje pe tălpi precum: sanie, sănciu, sanie cu coş, iar dacă trageți un ochi în cămară o să vedeți multe alte unelte pentru munca câmpului; pluguri (din care unul cu cotiugă), o grapă şi o marcă pentru făcut rânduri.
    Vă invităm pe toți, și pe adulți – pentru o cură de aducere aminte, dar și pe cei tineri și foarte tineri – pentru că au ocazia să cunoască mijloacele de transport și ”gadgeturile” vremurilor trecute!
    Și mai ales pentru că suntem într-o perioadă a transportului ecologic, mai eco decât atât nu aveți unde vedea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu