vineri, 17 ianuarie 2020

Junimea culturală – modernism național și european




Muzeul Mihai Eminescu 


Iași


15 ianuarie - 29 februarie 2020




    În perioada 15 ianuarie – 29 februarie 2020, publicul interesat poate vizita expoziția Junimea culturală – modernism național și european, inaugurată cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
    Expoziția este curatoriată de muzeografii Indira Spătaru și Liviu Apetroaie și punctează rolul mișcării Junimea în efortul de modernizare a României, mișcare al cărei exponent a fost însuși Mihai Eminescu.
    Expoziția ilustrează, prin diverse cărți, documente, fotografii, societatea Junimea, înființată la sfârșitul anului 1863, avându-i ca fondatori pe Titu Maiorescu, Petre P. Carp, Iacob Negruzzi, Vasile Pogor și Theodor Rosetti, ca o veritabilă rampă de lansare a culturii moderne din România, fiind expresia, după revoluția de la 1848 și Unirea de la 1859, a celei mai semnificative mișcări de consolidare a conștiinței naționale, în contextul european al formării națiunilor.
    Vizitatorii vor regăsi diverse acte ale Junimii, cărți ale junimiștilor, fotografii, vor înțelege bucuria și entuziasmul mentorului Titu Maiorescu: "… Am izbutit, în fine, să adun în jurul meu, într-o unitate, cele mai viabile elemente din Iași: Rosetti, Carp, Pogor, acum și Negruzzi”.
    Expoziția Junimea culturală – modernism național și european poate fi vizitată la Muzeul Mihai Eminescu Iași în perioada 15 ianuarie – 29 februarie 2020, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu