luni, 9 decembrie 2019

Dumnezeu să îi odihnească...




Inițiative de toată lauda




    În perioada 2 - 13 decembrie 2019, se desfăşoară în Federaţia Rusă, în localităţile Nijni Taghil (regiunea Sverdlovsk), Arsk (Republica Tatarstan), Morşansk (regiunea Tambov), Riabovo (Republica Udmurtia) şi Alapaevsk (regiunea Sverdlov), activităţi de recepţie şi sfinţire a cinci însemne comemorative de război dedicate memoriei militarilor români înhumaţi în aceste localităţi.


    Construirea acestor monumente de război româneşti face parte din proiectul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor de marcare a locurilor de înhumare a eroilor români morţi în prizonierat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe teritoriul Federaţiei Ruse, în cadrul căruia au mai fost amplasate în intervalul 2008-2018 alte 25 de astfel de însemne comemorative.


   Pentru militarii români morţi în campanie, s-au construit până în prezent două cimitire centralizatoare: Cimitirul militarilor români de la Rossoşka (fosta regiune Stalingrad) şi Cimitirul de onoare românesc de la Apşeronsk (zona Caucazul de Nord).


   Cinstirea memoriei militarilor români care au murit în luptă sau în prizonierat pe Frontul de Est al celui de-al Doilea Război Mondial a reprezentat o preocupare constantă a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
    Colaborarea româno-rusă în domeniul mormintelor şi operelor comemorative de război se realizează în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, semnat la Bucureşti la 8 noiembrie 2005 şi ratificat, pentru partea română, prin Legea nr. 413/2006.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu