luni, 5 august 2019

Grafică şi poezie în cărţile poştale




Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova 


Ploiești 


7 august 2019




    Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită miercuri, 7 august 2019, 
ora 11:00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10 la vernisajul expoziţiei 
Grafică şi poezie în cărţile poştale, eveniment cuprins în proiectul muzeal Expoziția Lunii.
   În expoziţie veţi regăsi cărţi poştale tipărite în primele două decenii ale secolului XX, de cunoscutele edituri bucureştene Socec şi Depozitul Universal Şaraga, care au reprodus în mai multe tiraje lucrările graficianului Leonard Salmen. Artistul polonez este primul grafician de profesie care a organizat o expoziţie personală cu lucrări inspirate din poeziile lui Eminescu. Aceasta a fost vernisată la Galaţi, în anul 1909, cu prilejul comemorării a 20 de ani de la moartea poetului, iar în 1910 unele lucrări au ilustrat volumul de poezii tipărit de I. Scurtu, lucrare de referință pentru o bună perioadă de timp.
    Opera lui Salmen este recunoscută ca fiind cea mai vastă din cartofilia grafică de la noi din ţară. Pentru colecţionarii de cărţi poştale, cele 179 de lucrări de grafică prin care Salmen a ilustrat 94 dintre poeziile eminesciene reprezintă un subiect captivant.
    Muzeul ploieştean deţine 11 din aceste lucrări, ilustraţiile romantice fiind completate de versurile marelui poet, publicul folosind frecvent în corespondenţă, cărţile poştale cu temă eminesciană, până în anii 1930.
    Alegerea acestei teme pentru expoziţia lunii august este influenţată de sărbătorirea la 31 ale lunii a Zilei Limbii Române, un motiv în plus de a ne apleca asupra creaţiei poetului nepereche, Eminescu.
Birou istorie,
Amalia Nicoară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu