joi, 16 mai 2019

Bătălia pentru istorie. Chestia țărănească...




Constantin Bărbulescu 


New Europe College, București 


16 mai 2019



    GRIPS și New Europe College vă invită la o nouă întrunire, cea a lunii mai. De data aceasta, pe 16 mai, de la ora 15:00, ne va vorbi Constantin Barbulescu (Facultatea de Istorie si Filosofie UBB) despre Bătălia pentru istorie. Chestia țărănească în scrierile istorice ale lui Mihail Kogălniceanu și Nicolae Bălcescu.                                   
    După 1830 începe marea epopee a problemei ţărăneşti care va agita întregul secol al XIX-lea românesc. Punctul nodal al acesteia va fi împroprietărirea ţăranilor care va scinda elita ţării în două tabere ireconciliabile – una de factură liberală susţinând împroprietărirea cu terenurile aflate în folosinţa ţăranilor şi o alta, mai mult sau mai puţin conservatoare, care nu neagă dreptul ţăranilor de a fi proprietari de pământ, dar care doreşte împroprietărirea lor doar cu terenuri din domeniile statului. Ambele partide pleacă în căutarea resorturilor ideologice ale poziţiei lor şi un teren fertil de justificare a opţiunilor prezente este căutat şi evident, găsit, în trecut. Mihail Kogălniceanu şi Nicolae Bălcescu sunt doi dintre protagoniştii acestei înfruntări ideologice pe târâm istoric.
    Întâlnire în cadrul Grupului de Reflecție asupra Istoriei Politice și Sociale a secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea (www.grips.nec.ro).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu