duminică, 15 decembrie 2019

Operele pictorului Venceslav Melka în colecția Muzeului....




Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 


Venceslav Melka, 


18 decembrie 2019 - 26 ianuarie 2020




    Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită miercuri, 18 decembrie 2019, de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei Operele pictorului Venceslav Melka (1834-1911) în colecția Muzeului de Artă Cluj-Napoca, eveniment care va avea loc în sălile de expoziţii de pe latura sudică a Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
    Pictorul de origine cehă Vincenc (cunoscut în literatura română ca Venceslav) Melka (1834–1911) a efectuat studii de pictură la Academia de Arte din Praga și la Viena, după care a petrecut un timp îndelungat la Dresda, copiind marile lucrări clasice expuse la Zwinger.     
    Artistul a ajuns în Transilvania, pentru prima dată, la mijlocul anilor 1860, iar după anul 1870 s-a stabilit definitiv la Cluj. În noua sa țară, Melka a fost considerat cel mai calificat pictor și un desenator excelent, cu un talent deosebit în redarea compozițiilor, primind comenzi mai ales de la membrii nobilimii transilvănene, de la arhiducele Rudolf și de la câteva instituții. Ampla sa operă cuprinde peisaje, detalii urbane (bastioanele și porțile medievale, Cetățuia și Parcul Central din Cluj), portrete, scene de vânătoare, scene de gen din viața populară și desene ale porturilor naționale, pictorul fiind preocupat de studierea caracterului arhaic al vieții diverselor grupuri etnice din Transilvania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu