joi, 24 octombrie 2019

Pe simezele clujene - Spații iconice
Arta plastică contemporană românească 


Dan Mohanu 


Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


24 octombrie - 14 noiembrie 2019
    Dobrogean de origine, Dan Mohanu s-a născut în anul 1949 în orașul Tulcea. A absolvit, în anul 1974, Institutul de Artă Nicolae Grigorescu din București, după care a desfășurat o bogată activitate de restaurator în pictura murală, domeniu în care are și titlul de expert. În anul 1990 a înființat, în cadrul Universității de Artă din București, catedra de Conservare – Restaurare, al cărei mentor și conducător a fost  până în 2016.
    În tot acest timp, a desfășurat o amplă activitate expozițională, de ieșire în lume a operelor sale de atelier, fiind implicat în proiecte personale sau de grup desfășurate pe plan național sau internațional, în muzee și galerii de artă din București, Cluj-Napoca, Bistrița, Timișoara, dar și din Chișinău, Sofia, Berlin, Tokyo, ș.a   
   Cristian Robert Velescu, unul dintre exegeții artistului, apreciază că opera lui Dan Mohanu, departe de a fi o simplă colecție de imagini ce s-a acumulat în decursul timpului, se identifică unui fenomen viu, apt să devină purtător de semnificație și, în cele din urmă, să reverse întreagă această semnificație asupra celor din jur, asupra noastră, a privitorilor, dar și asupra simplelor obiecte neînsuflețite, acelea aflate în imediata proximitate a artistului, din care și-a extras, poate, energia atât de necesară primului impuls creator.
    Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 24 octombrie - 14 noiembrie 2019, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu