miercuri, 9 octombrie 2019

Exponatul lunii octombrie




Muzeul Municipal Râmnicu Sărat 


octombrie 2019




    Odată cu venirea toamnei, a frigului, vestimentația țăranilor din zona etnografică Râmnicu Sărat se schimbă, adaptându-se la condițiile vremii respective. Polca era una din piesele de îmbrăcăminte populară țărănească purtată de femei și tinere și bătrâne, deopotrivă. Era așadar o haină femeiască de stofă (căptușită sau îmblănită), de diferite lungimi, croită pe talie. Polca expusă este realizată din stofă, satin maro, cusută și căptușită, ornamentată cu șnur, paiete și fir metalic (de unde deducem că este o polcă ce aparținea unei tinere și era din categoria polcelor de sărbătoare), croită pe talie, de lungime medie. Existau așadar două categorii de polci: cea de sărbătoare realizată în culori mai vii, ornamentată deosebit si polca de lucru în culori sobre, fără ornamentație sau cu ornamentație mai simplă.
    Polca, împreună cu fesul roșu din fetru, marama, ia și o fustă foarte lungă și foarte largă din lână, vărgată în culorile roșu și negru (conform spuselor Anicăi Râpeanu - 89 ani din comuna Buda), fustă pe care am identificat-o în androcul purtat în zona noastră în perioadele reci, alcătuia portul popular (în anotimpurile reci) din zona etnografică Râmnicu Sărat - Buda, de la început de sec. XX.
    Polca expusă se află înregistrată cu nr. de inv. 185 în cadrul Secției de etnografie a Muzeului Municipal Râmnicu Sărat fiind achiziționată la data de 20 noiembrie 1962 de la Lăptaru I. din comuna Buda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu