miercuri, 11 septembrie 2019

Pe simezele clujene - Zbor




Arta plastică contemporană românească 


Teodora Vidican 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca


17 - 22 septembrie 2019




    Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită marți, 17 septembrie 2019, de la ora 17:00, la vernisajul expoziţiei Zbor cu lucrări semnate de Teo Vidican. Evenimentul va avea loc în sălile de expoziţii temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
    Teodora Vidican s-a născut în 1986 la Bistrița, unde a terminat Liceul de Arte Plastice Corneliu Baba în anul 2005. După terminarea liceului, în perioada 2005-2008, a studiat la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.        În urmă cu doi ani, s-a întors la adevărata sa vocație, pictura: realizând picturi pe haine și pe pânză. Anul trecut a prezentat câteva lucrări în cadrul expoziției Stiluri și tablouri WAHM.
    Despre prezenta expoziție personală, care marchează debutul său, Teo Vidican ne mărturisește: "Ceea ce vedeți, este o combinație de culoare și psihologie. Personajul principal e fluturele, creatură a frumuseții, care ne încântă cu prezența sa și care în numeroase culturi simbolizează sufletul, metamorfoza și libertatea spiritului, fiind considerat mesagerul momentului prezent. Dar până să ajungă să ne încânte, frumosul fluture s-a luptat cu propria sa natură de a-și transcende forma. Calea noastră spre transformare poate fi asemănată cu cea a unui fluture, scurta lor durată de viață fiind asociată cu evoluția spiritului uman. Lecțiile vieții noastre sunt experimentate de multe ori prin prisma unor situații și trăiri dificile, dar care mai apoi se dovedesc a fi benefice pentru evoluția sufletului. În momentul în care devenim încrezători cu noul nostru sine, începem să ne simțim din ce în ce mai liberi, exact ca un fluture care zboară grațios printre flori. În aceste tablouri am ilustrat atât trăirile negative, în care acceptăm să fim sclavii minții, cât și starea de bine, de Zbor, la care ajungem ascultându-ne sufletul și care are ca principal ingredient iubirea.”
    Expoziția prezintă în primul rând povestea pictoriței, dar fiecare tablou conține și sugestii care lasă privitorului loc pentru o proprie interpretare, lasă un spațiu în care fiecare își poate regăsi propriile trăiri. Lucrările expuse vor fi prezentate de Dorel Găină, artist fotograf.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu