miercuri, 7 august 2019

Pe simezele constănțene - Timpan pentru lumină




Arta plastică contemporană românească 


Constantin Cioc 


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Constanța 


6 - 20 august 2019





    În perioada 6 – 20 august 2019, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Asociația Culturală DAR DEVELOPMENT din București, vă propun expoziția pictorului Constantin Cioc: Timpan pentru lumină. Expoziția are loc la etașul al II-lea al muzeului.
    Expoziția este prezentată la Constanța cu sprijinul Fundației Sfinții Martiri Brâncoveni.
În jurnalul său atelier, Constantin Cioc descrie expunerea timpanelor pentru lumină prin unda sonoră a culorii cu rezonanța ei, plecând de la ideea că pictura începe invariabil cu un raport simplu între două sunete-culori. Din punctul său de vedere, sufletul uman poate fi reprezentat metaforic printr-un timpan a cărui membrană, sensibilă la vibrația luminii, poate vedea sunetul culorilor.
    Scopul itinerării expoziției este de a aduce în fața privitorului câteva obiecte din atelierului pictorului, obiecte înobilate de lumină, o lumină mistică, sacră, care te face să intuiești lângă ele icoanele reale sau imaginare care însoțesc arta întru credință a lui Constantin Cioc.
   Debutul expoziției ales în ziua în care se prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului nu este întâmplătore, ci ne duce cu gândul la uimitoarele ipostaze în care ne poate duce lumina spiritului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu