vineri, 30 august 2019

Exponatul lunii septembrie




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


1 - 30 septembrie 2019






   Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 2 septembrie a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii Septembrie.
   Pentru perioada 1 – 30 septembrie 2019, Muzeul Judeţean Teleorman vine în faţa publicului cu o Scrisoare datând din 5 Septembrie 1919.
   Scrisoarea, păstrată în Colecția Documente a Muzeului Județean Teleorman, donație a lui M. Dulcă, este scrisă de alexăndreanul care semnează Alecu, fără însă a-i cunoaște identitatea, la fel și în cazul adresantului numit Mitică. Nici acesta nu poate fi identificat din cauză că scrisoarea nu are plic.
    Textul este scris pe patru coloane ale unei coli A 4, pliată în două. În prima parte a scrisorii se găsesc informații privind activitatea publicistică a autorului și o recenzie a vieții culturale din orașul Alexandria văzută prin activitatea Asociației Culturale condusă de Corneliu Banu.
    În a doua parte, expeditorul nu uită să facă o prezentare detaliată a vieții de zi cu zi din Alexandria, însemnând prețurile la pâine, băutură (țuică și vin), legume și fructe, îmbrăcăminte și încălțăminte. Aceste detalii sunt date în contextul primului an de libertate 1918-1919, comparându-se cu anii anteriori de foamete și lipsuri din cauza războiului și ocupației germane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu