marți, 30 iulie 2019

Exponatul Lunii August




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


1 - 31 august 2019





    Muzeul Judeţean Teleorman vă invită joi, 1 august a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii August.
Pentru perioada 1 – 31 august 2019, Muzeul Judeţean Teleorman vine în faţa publicului cu o Carte poştală, realizată în anul 1927, reprezentând Primăria din Alexandria.
    Aflată în patrimoniul muzeului, Cartea poştală ce face obiectul Exponatului Lunii a fost editată în anul 1927 la Tipografia şi librăria Speranţa din Alexandria deţinute de Nicolae P. Ionescu. Cartea poştală are cu dimensiunile de 14 x 8,7 cm, este necirculată și prezintă clădirea vechii Primarii a orașului Alexandria, văzută dinspre Catedrala Sfântul Alexandru.
    Proiectată de primarul Șt. Mândreanu, localul Primăriei a fost construit între anii 1907-1908, sub primariatul lui Iancu Eliade, pe strada Gării, vis-a-vis de Grădina Publică. Locația exactă a acestei clădiri era la intersecția str. Dunării (fostă Brătianu) cu str. Avocat Alexandru Colfescu - strada Gării (fostă General Gheorghe Manu și Constantin Dobrogeanu Gherea), loc unde în prezent se află Agenția BRD Alexandria, însă fațada acestui local cuprindea întreaga suprafață dintre str. Dunării și str. Confederației.
    Ilie Catalina vorbind despre Primărie, în lucrarea Orașul Alexandria, Monografie 1834-1934, menționează faptul că "proectul era a fi cu etaj, dar și așa este destul de mare și frumoasă”. Despre frumusețea acestui local de primărie amintește și Corneliu Beda în lucrarea Teleormanul în 1000 de imagini - 1. Alexandria, astfel: "Avea o frumoasă sală de recepție, în stil rococo împodobită cu o galerie de tablouri ale pictorilor alexăndreni Tudor și Ventzel”.
    În anul 1950 în acest local se stabilește sediul Sfatului Popular Raional, (Primăria mutându-se în str. 23 August, nr. 54), din 1960 în clădire va funcționa Miliția (Primăria mutându-și sediul în str. Dobrogeanu Gherea nr. 58-68), apoi din 1968 până în 1984, când va fi demolată, în această clădire își vor avea sediul, pentru diferite perioade de timp, Consiliul Popular Teleorman, Atelierul de Arhitectură și Biblioteca.
     Prin anii ’70, clădirea ar fi trebuit să devină sediul Muzeului de Istorie Teleorman, în acest sens stând mărturie un plan întocmit în această perioadă şi păstrat în arhiva instituţiei noastre. Clădirea mai îndeplinise rolul de muzeu în anul 1934, anul Centenarului orașului, atunci când una dintre sălile acestei clădirii a găzduit, pentru o perioadă, câteva documente legate de istoria Alexandriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu