Muzeul Național Brukenthal
Sibiu
26 iulie - 31 decembrie 2019
Curatori: dr. Raluca Teodorescu, dr. Dana Hrib, dr. Raluca
Frîncu
Fotografie: Alexandru Olănescu
Prelucrare grafică: Chris Balthes
Eveniment în cadrul proiectului Palatul cu două bucătării:
experiențe culinare baroc la reședința Guvernatorului Transilvaniei,
co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de
Muzeul Național Brukenthal.
În secolele XVII și XVIII, societatea europeană a fost
martora unor transformări fără precedent în prepararea mâncării și protocolul
mesei. Între toate acestea, s-a afirmat o schimbare dramatică a gustului
culinar (determinat de creativitatea exuberantă a bucătarilor francezi) și un
nou protocol numit service à la Française (așezarea mesei în manieră franceză)
ce a fost cu repeziciune adoptat de curțile europene. La începutul secolului
XVII, o parte dintre condimentele populare în bucătăria medievală deja
dispăruseră iar, la jumătatea secolului, gustul dulce-acrișor a început să
piardă treptat în preferințe, pentru a fi înlocuit cu gusturi noi, mai subtile,
bazate pe combinații de ierburi și ingrediente pentru savoare. Din Anglia au
venit importante îmbunătățiri ale instrumentarului de bucătărie, precum soba cu
cărbuni, care a permis controlarea temperaturii în pregătirea mâncării.
Mai multe detalii, despre ingredientele folosite, modul
preparării acestora și tendințele culinare ale barocului, puteți afla din
panourile expuse în curtea interioară a Palatului Brukenthal, beneficiind
totodată de ilustrarea acestora cu imagini ale pieselor de sec. XVIII-XIX din
colecțiile Tezaur, Bresle și vecinătăți și Sticlă ale Muzeului de Istorie Casa
Altemberger (text oferit de curatori)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu