Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat
Făgăraș
18 mai - 30 septembrie 2019
Expoziția Servirea mâncării, între medieval și modern prezintă o istorie a evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul
european, la trecerea dintre medieval și modern.
De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la
folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a
mâncării, poveștile cuprinse în această expoziție urmăresc evoluția cuțitului
de la armă-tacâm la stadiul de cuțit de masă, materialele alese în producerea
lingurilor sau povestea Cenușăresei tacâmurilor – furculița, a cărei folosire
generalizată a reușit abia în era industrializării. De asemenea, narațiunea
expoziției urmărește felul în care statutul social este subliniat prin
intermediul achiziționării și folosirii instrumentarului de masă. În cadrul expoziției
sunt prezentate piese din argint, cupru și oțel din colecțiile Muzeului de
Istorie - Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puțin cunoscute
sau care nu au fost expuse până la această dată.
Expoziția face parte din proiectul Bucătăria la curtea
princiară a Transilvaniei în secolul XVI, co-finanțat de Administrația
Fondului Cultural Național și implementat de Muzeul Național Brukenthal,
înscris în direcția strategiilor de dezvoltare durabilă ale județului Sibiu,
pentru recunoașterea alimentației și gastronomiei la nivelul politicilor locale
și regionale, parte a proiectului Sibiu 2019 – Regiune Gastronomică Europeană.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu