joi, 9 mai 2019

Exponatul lunii




Muzeul Național al Banatului 


Timișoara 


mai 2019




   La 100 de ani de la moartea juristului şi scriitorului Gozsdu Elek (1849-1919), prin prezentarea unei plachete deosebite din colecţia de medalii a Muzeului Național al Banatului din Timişoara, readucem în atenția publicului această personalitate, care și-a petrecut în orașul de pe Bega o mare parte a vieții.
  Confundat adesea cu avocatul Emanoil Gojdu (1802-1870, prefect al comitatului Caraş în 1861, deputat în Parlamentul maghiar, fondatorul Fundaţiei Gozsdu), cu care era înrudit, Gozsdu Elek s-a născut în 28 noiembrie 1849 în satul Ercsi din comitatul Fehér, într-o familie de origine aromână (de mari negustori), care și-a pierdut averea. Membru din 1910 al Societăţii Muzeale de Istorie şi Arheologie din Banat și din 1916 membru în comitetul de conducere al acesteia, Gozsdu a făcut donaţii valoroase muzeului timișorean.
    Placheta prezentată e deosebită din mai multe motive: e singura mărturie a prieteniei dintre cei doi oameni de cultură, Gozsdu Elek şi Telcs Ede și, totodată, prin faptul că gravorul este în acelaşi timp şi cel care o dedică prietenului său, în 1899, semnând cu numele întreg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu