marți, 7 mai 2019

Exponatul lunii




Complexul Muzeal Arad 


mai 2019




    "La 100 de ani de la intrarea trupelor române în orașul Arad, muzeul vă propune, ca exponat al lunii mai, o fotografie care imortalizează acest moment. Este, totodată, un exercițiul de recunoștință față de Generația Unirii, care ne-a dăruit România Mare.
    Succinta incursiune cronologică are menirea de a restitui prezentului o secvență din istoria trăită de arădeni. Actul de la 1 Decembrie 1918 a determinat diverse poziționări ale autorităților locale. Prezența armatei franceze, încă din luna ianuarie 1919, și atmosfera tensionată generată de curentul bolșevic venit dinspre Ungaria au intensificat activitatea gărzilor naționale. După încercarea nereușită de a-l instala ca prefect pe avocatul dr. Iustin Marșieu, a urmat, în 24 aprilie 1919, vizita generalului Gondrecourt la Radna, moment care a consfințit recunoașterea lui Iustin Marșieu ca prefect al județului Arad.
    Armata română a înaintat în fostele teritorii transilvănene, atingând la începutul lunii mai linia Mureșului. În ziua de 16 mai, avocatul dr. Sever Istravnic a anunțat autoritățile că a doua zi vor sosi trupele române. S-a constituit un comitet de întâmpinare, din care au făcut parte avocații dr. Sever Ispravnic, dr. Teodor Papp și dr. Eugen Costina. Cu concursul autoritățile militare franceze și al administrației maghiare s-a organizat o paradă militară. În 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care astăzi îi poartă numele, Calea 6 Vânători, avându-l în frunte pe colonelul Pirici. Dr. Sever Ispravnic a binecuvântat armata română rostind cuvintele: <Astăzi își primește acest Arad, răsplata credinței sale într-un ideal. Aceasta este ziua cea mare, în care viteaza armată română, în numele lumii civilizate, înfăptuiește idealul unirii noastre cu românii de pretutindeni>. În acele momente, studenții Institutului Teologic-Pedagogic fluturau cele două steaguri, iar mulțimea adunată a întâmpinat-o cu flori și urale. Pe unele instituții a fost arborat tricolorul românesc. În fața primăriei, au fost adresate cuvinte de bun venit din partea conducerii locale. Momentul a însemnat începutul instaurării administrației românești.
    Complexul Muzeal Arad invită, în cursul lunii mai, pasionații de istorie să retrăiască entuziasmul strămoșilor lor, de acum un secol, când armata română intra în urbea noastră",
dr. Felicia Oarcea​, muzeograf/istoric - Complexul Muzeal Arad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu