joi, 4 aprilie 2019

Vestigii arheologice daco - romane




Muzeul Municipal Câmpulung 


28 martie - 30 aprilie 2019




    În perioada 28 martie 2019 - 20 aprilie 2019, Secţiei de Istorie a Muzeului Municipal Câmpulung găzduieşte expoziţia Vestigii arheologice daco-romane. O expoziţie în cadrul căreia sunt prezentate mai multe vestigii arheologice daco-romane.
    Exponatele au fost descoperite în urma campaniilor de cercetări arheologice realizate de Muzeul Municipal Câmpulung în colaborare cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan pentru siturile: Cetățeni, Castrul Roman Jidova, Castrul de la Voinești.
    Cercetările arheologice desfășurate la Cetățeni în anul 1964, au condus la descoperirea unor artefacte semnificative specifice activităților economice și meșteșugurilor desfășurate. În perioada secolelor I îHr - I, dHr, a funcționat o așezare dacică fortificată având statut de Emporium, centru de tranzit între așezările dacice intracarpatice și coloniile grecești de pe litoralul Mării Negre: Tomis, Histria, Callatis. În urma cercetărilor arheologice au fost descoperite următoarele obiecte de uz casnic, prezentate în cadrul expoziției:
• Fusaiol, Rondelă, Lustruitoare, Greutate pentru războiul de țesut, Vas tip strecurătoare, Afumătoare, Picior de vas, Toartă pentru amforă, Strachină, Cahlă, Vas tip cupă, Borcan din ceramică cărămizie, Tub pentru hipocaust, Cui dacic din fier în patru muchii, Fragment de vas antropomorf, Stuc-fragment de ipsos alb pentru renovare clădiri.
    Vestigiile arheologice aferente epocii daco-romane (sec II-IV d.Hr) descoperite în Muscel, cu ocazia campaniilor de cercetări arheologice, reprezintă dovada continuităţii populaţiei daco-romane în această zonă şi pot infirma teoria imigraţionistă formulată de istoricii maghiari în secolul XIX.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu