vineri, 29 martie 2019

Exponatul lunii aprilie




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


1 - 30 aprilie 2019





    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 1 aprilie a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii Aprilie.
    Pentru perioada 1 – 30 aprilie 2019, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul instituției noastre, colecţia icoane. Este vorba de Icoana pe lemn Răstignirea lui Hristos.
    Pictată în tempera pe lemn, cu foiță de aur, icoana datează de la începutul secolului al XIX-lea și a ajuns în patrimoniul Muzeului Județean Teleorman în anul 1979, când fosta Miliție Alexandria a predat-o după ce a confiscat-o la Roșiorii de Vede.
    Nefiind semnată, numele autorului rămâne anonim, însă, cu certitudine putem afirma că pictorul studiase sau deprinsese tainele iconografiei în părțile Rusiei, icoana fiind specifică școlii rusești.
    Icoana măsoară 39 x 30 x 2 cm și prezintă cinci registre, unul central în formă de cruce și patru dreptunghiulare (în cele patru colțuri), delimitate de primul, în care apar următoarele scene iconografice:
- “Răstignirea lui Iisus Hristos” - apare ca scenă centrală a icoanei, Iisus Hristos fiind reprezentat Răstignit pe Cruce, gol, având doar șoldurile acoperite cu o pânză albă .
- ”Maica Domnului Oranta (Rugătoare) sau a Semnului” - ocupă registrul din partea stângă - sus a icoanei și o înfățișează pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, bust, frontal, cu mâinile înălțate în rugăciune, având peste pântece un medalion în care apare reprezentat Iisus Hristos-Prunc făcând gestul binecuvântării.
- ”Sfântul Ierarh Nicolae” - apare în partea dreaptă - sus a icoanei și este înfățișat bust, frontal, cu barbă albă, binecuvântând cu mâna dreaptă iar în mâna stângă ținând Evanghelia închisă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu