vineri, 1 februarie 2019

Exponatul lunii februarie




Complexul Muzeal Arad 


februarie 2019





    Exponatul lunii februarie este un vas zoomorf, în formă de berbec, descoperit în aşezarea epocii târzii a bronzului de la Șagu “situl A1_1” (2010). Vasul se află în colecția de istorie veche a muzeului arădean, fiind expus timp de o lună în expoziția de istorie din Palatul Cultural Arad, etaj 2 (intrarea dinspre Parcul Copiilor).
    "Piesa ilustrată reprezintă un vas zoomorf, în formă de berbec, descoperit în aşezarea epocii târzii a bronzului de la Şagu “Situl A1_1”. Pântecul vasului este decorat cu caneluri şi incizii dispuse vertical; coloana vertebrală şi coada sunt reprezentate prin nervuri crestate. Coarnele încovoiate sunt decorate cu mici crestături.
    Ochii sunt realizaţi printr-o mică incizie circulară; picioarele din faţă au reliefate şi copitele, printr-o mică crestătură. Gura vasului este dispusă în partea dorsalăa piesei. Vasul are o lungime de 19 cm, lăţime de 8,7 cm, înălţime de 10,6 cm, iar grosimea peretelui variază între 0,6 şi 0,7 cm. Remarcând priceperea desăvârşită a artizanului care a modelat această piesă din lut, ne întrebăm dacă acesta putea fi un locuitor al aşezării, ori poate un artizan itinerar, care îşi punea în practică abilităţile la solicitarea comanditarului?” - Dr. Victor Sava, arheolog expert (Complexul Muzeal Arad)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu