joi, 25 octombrie 2018

Fluturi exotici din colecțiile Muzeului de Istorie Naturală




Muzeul de Istorie Naturală Sibiu 


26 octombrie - 31 decembrie 2018





Curatori: Gabriela Cuzepan-Bebeșelea, Nicolae Trif
Colaborator: Iulia Muntean

    Expoziția temporară prezintă 94 de specii exotice de fluturi și molii din colecția entomologică a Muzeului de Istorie Naturală Sibiu, departament al Muzeului Național Brukenthal. Aceste specii provin din America de Sud (Peru, Brazilia, Argentina, Columbia, regiunea Amazonului), Mexic, Cuba, America de Nord, Africa, Madagascar, Australia, Japonia, India, Indonezia, Taiwan, China, Thailanda, Insulele Solomon, Malaysia, etc.
    În cadrul expoziției se remarcă o serie de specii datorită particularitățile acestora, respectiv cea mai mare specie de molie asiatică – fluturele Molia Atlas a lui Edward (Archaeoattacus edwardsii), cea mai mare molie din America de Nord – molia de mătase Cecropia (Hyalophora cecropia), cel mai mare fluture al genului Morpho – fluturele Morpho al apusului (Morpho hecuba), cel mai mare fluture din America de Nord – fluturele coadă de rândunică gigant (Papilio cresphontes), specia de fluture cu cea mai mare anvergură a aripilor – fluturele molie Vrăjitoarea alba (Thysania agrippina); specii endemice precum fluturele Parides grunlachianus care trăiește doar în Cuba, fluturele molie Rotschilda jacobaea răspândită doar în Argentina; fluturii din genul Ornithoptera denumiți fluturi-păsări și care sunt considerați superlativul frumuseții din lumea fluturilor, celebrii fluturi albaștri din genul Morpho sau fluturii de azur etc. De asemenea sunt menționate diferite aspecte caracteristice speciilor cu privire la comportament, morfologie, distribuție.
    Piesele etalate fac parte din colecția Wilhelm Weber, materialul fiind achiziționat de la acesta de către muzeu în anul 1971. Weber era recunoscut pentru faptul că acorda o deosebită răbdare în creșterea speciilor de fluturi exotici. Acesta a reușit să realizeze o deosebită colecție de fluturi exotici atât prin creșteri proprii cât și prin schimburi și colectări. Colecția acestuia se remarcă printr-o varietate mare a speciilor, rezultat al preocupării colecționarului de a avea câți mai mulți reprezentanți din cele mai atractive familii de fluturi.
    Expoziția Fluturi exotici din colecțiile Muzeului de Istorie Naturală oferă ocazia de a admira unii dintre cei mai frumoși fluturi și molii într-o varietate de forme și culori, și de a remarca marea diversitate a acestora în lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu