marți, 4 decembrie 2018

Radu Beligan, om de carte




Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


12 decembrie 2018




   Muzeul Național al Literaturii Române și Asociația Radu Beligan vă invită miercuri, 
12 decembrie, de la ora 18:00, sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), Sala Perpessicius, la evenimentul Radu Beligan, om de carte. 
    Prezintă: Loreta Popa, Raluca Tulbure, Anamaria Beligan. Cu participarea-surpriză a unor personalități îndrăgite din lumea teatrului și a literelor. 
    De asemenea, va avea loc lansarea unui audiobook, o nouă apariție în Colecția Fonoteca de Aur/ Seria Spectacolul poeziei, o micro-istorie ce conține câteva momente din poezia românească, un itinerar semnat sonor de Radu Beligan: Moment poetic. Pagini alese de poezie românească rostite la Radio între 1961 și 1988. Un audiobook care celebrează vocea marelui artist. Despre această nouă apariție aniversară, va vorbi Costin Tuchilă, realizator Teatru Radiofonic, Radio România.
   Asociația Radu Beligan, înființată pentru a cinsti memoria maestrului scenei românești și a promova marile valori ale teatrului, a pregătit în luna decembrie o serie de evenimente dedicate centenarului nașterii aceluia care afirma: "M-am născut odată cu România Mare și sunt legat ombilical de ea”. Acesta este crezul celui mai longeviv actor care a jucat pe vreo scenă. 77 de ani de carieră, 80 de roluri în teatru, peste 30 în film, nenumărate înregistrări radio și apariții televizate sunt reperele unei vieți exemplare. Un actor uriaș, căruia teatrul i-a fost casă, masă, familie și care mai spunea că, alături de public, a călătorit frumos. "Dacă viață e o călătorie scurtă, s-o facem la clasa I”.
    Actorul, omul, pedagogul, mentorul multor generații de tineri, autorul de cărți Radu Beligan, personalitate care s-a bucurat de o imensă popularitate în rândul românilor, intelectual rasat, trăitor la răscruci de vremi, deseori "înotător” împotriva curentului, este omagiat de-a lungul lunii decembrie printr-o serie de acțiuni la care și-au unit forțele mai multe instituții, respectiv Primăria Municipiului București, Academia Română, Teatrul Național și Asociația Prietenii Teatrului Național, Teatrul de Comedie, Muzeul Național al Literaturii Române, primăria comunei Filipești, alături de Asociația Radu Beligan.
    Programul Centenarului Radu Beligan va continua astfel: 
13 decembrie, ora 19:00 - Teatrul de Comedie - 
lansarea expoziției Oanei Maria Cajal, Radu Beligan – gânduri în oglindă. 
Vor vorbi: Sanda Vișan, Irina Margareta Nistor, Oana Maria Cajal, Anamaria Beligan. Inaugurarea Premiului Radu Beligan care va fi decernat unui tânăr actor al scenei românești; 14 decembrie, ora 11:00 - Academia Română, aula Heliade Rădulescu
 - acțiune omagială la care vor participa: 
acad. Răzvan Theodorescu, actrițele Simona Bondoc și Valeria Gagialov
regizorul Grigore Gonța, ambasadorul Andrei Magheru, 
scriitoarele Oana Maria Cajal și Anamaria Beligan; 
14 decembrie, Teatrul Național București 
- lansarea albumului Radu Beligan 100.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu