duminică, 18 noiembrie 2018

Capriciile modei (1850 - 1950)




Muzeul Municipiului București 


27 noiembrie 2018 - 8 martie 2019





    Muzeul Municipiului București vă invită marți, 27 noiembrie 2018, ora 18:00, la vernisajul expoziției Capriciile modei (1850 - 1950), eveniment care va avea loc la Palatul Suțu.
    "Secolul al XIX-lea, pe tot parcursul său, şi-a însuşit limbajul diferitelor stiluri. Sfeşnice, garnituri de masă (tacâmuri, servicii, cupe), obiecte de toaletă (casete, flacoane) recurg atât la elemente specifice stilului Biedermeier, cât şi la vocabularul renascentist (gheare de leu, personaje în relief sau ronde-bosse) şi la cel al stilului Ludovic XVI (panglici, lauri, motive perlate). Dacă în primele decenii ale secolului XIX se mai poate vorbi încă de câteva mari stiluri cu caracteristici bine definite (Regency, Biedermeier, Empire), ceea ce caracterizează evoluţia artelor decorative, îndeosebi în a doua jumătate a secolului, este permanenta revenire la formele şi vocabularul unor stiluri anterioare, se remarcă interesul burghez pentru piese de factură mai complicată, inspirate din modelele ce au trecut deja proba timpului.
     Culoarea epocii nu se poate descrie fără referire la veşminte. Costumul va modela o siluetă voit diferită de cea antichizantă (mâneci bufante, talia strânsă, fusta evazată). Rochia avea corsajul strâmt, decolteul oval (en bateau), sau o pelerină care îl acoperea decent, mânecile bufante gigantice susţinute de sârme şi vată, talia de viespe strânsă într-un corset, iar fusta evazată, susţinută pe jupoane de muselină. Artiştii dădeau tonul pentru o vestimentaţie extravagantă care-şi găsea aplicarea mai ales în baluri costumate sau în ţinuta de interior. Frumuseţea hainelor a fost atinsă în fiecare perioadă prin alte mijloace artistice. Au existat mereu artişti care au reuşit nu numai în pictură sau sculptură, ci şi în creaţia vestimentară, să provoace privitorilor acea trăire totală care face ca o clipă să rămână de neuitat, care intensifică deopotrivă senzaţiile, gândirea, afectele, amintirile şi asociaţiile între toate acestea.
Este de notorietate că muzeul are o bogată colecţie de costum de epocă, poate cea mai numeroasă din ţară, şi că, o mare parte din aceasta este alcătuită din costumul produs în atelierele occidentale. Pentru secolul al XIX-lea, moda europeană feminină şi masculină este reprezentată de rochiile de bal, crinoline, fracuri, costume de diplomat, smockinguri, iar pentru perioada art nouveau, colecţia are înscris un număr mare de rochii şi accesorii.
    Expoziţia îşi propune să evidenţieze varietatea costumului femeiesc făcând o radiografie a vieţii urbane, dar şi a elitei sociale din veacul al XIX-lea, precum şi bogăţia patrimoniului Muzeului Municipiului Bucureşti. Pe lângă piesele de costum şi accesorii vestimentare vor fi etalate piese de patrimoniu din colecţiile Artă Plastică, Mobilier, Artă decorativă - Metal, Artă decorativă - Sticlă şi porţelan, Fotografii şi cărţi poştale, Diverse, Ştiinţă - Tehnică, Tipărituri şi Imprimate” - Dr. Maria Camelia Ene, șef Birou Istorie Bucureșteană.
Intrarea la vernisaj este liberă în limita locurilor disponibile.
Expoziția va putea fi vizitată la Palatul Suțu până la data de 8 martie 2019, inclusiv.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu