duminică, 18 noiembrie 2018

10 ani - In memoriam




Arta plastică contemporană românească 


Marcel Chirnoagă 


Muzeul de Artă Vizuală, Galați 


21 noiembrie 2018




    În primăvară s-au împlinit 10 ani de la moartea maestrului Marcel Chirnoagă, Muzeul de Artă Vizuală Galați dorind să marcheze acest eveniment prin expoziția In memoriam ce cuprinde lucrări ale artistului, aflate în patrimoniul muzeului. Expoziția se va deschide miercuri, 21 noiembrie, la ora 18:00.
   Marcel Chirnoagă (1930-2008) a absolvit Facultatea de Matematică și Fizică din București, lipsa studiilor de specialitate neîmpiedicându-l să devină unul dintre artiștii importanți, bine cotat atât la nivel național, cât și internațional, cu nenumărate expoziții în țară și străinătate și la fel de multe premii. A realizat ciclul de gravuri ,Apocalipsa, desenele lui - multe de factură fantastică- ilustrând opere literare precum Infernul, prima parte din Divina Comedie a lui Dante sau Don Quijote de Cervantes. Lucrările lui sunt expuse în muzee din țară, dar și din capitalele lumii, sau fac parte din colecții private.
    Marcel Chirnoagă spunea: "În gravurile și ilustrațiile la textele ce tratau tema respectivă, am încercat să traduc această abstracțiune -Răul- care, neavând chip, nu poate fi înțeles. ,,Apocalipsa’’ este un poem minunat din Sfânta Scriptură, pe care am înfățișat-o în imagini, tocmai pentru a sublinia Răul. La fel și ,,Infernul’’ lui Dante. Strămoșii noștri, în frescele bisericilor din Moldova, au dat Răului chip de drac. Iată că eu sunt urmașul celor din Moldova, care au făcut mii de draci, imagini prin care, la rândul meu, încerc să reprezint Răul din lume, de lângă noi și asta nu pentru a-l speria pe privitor, ci pentru a-i arăta chipul sub care diavolescul se poate ascunde fără ca noi să-l putem recunoaște.’’

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu