joi, 11 octombrie 2018

Sibiu 100




Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


11 octombrie - 30 decembrie 2018



Curatori: 
dr. Adrian Luca (Muzeul Național Brukenthal) și
 dr. Alexandru Nicolaescu (Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu)
Partener: Brukenthal von Studio
Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu

  După 100 de ani de la realizarea României Mari, suntem în măsură să evaluăm aportul orașului Sibiu la realizarea acestui deziderat, ținând seama de pregătirea evenimentului și de instituțiile românești care au funcționat în orașul de pe Cibin, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
   După momentul 1 decembrie 1918, petrecut la Alba-Iulia, principalele instituții care aveau ca sarcină realizarea unificării Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei au fost Consiliul Dirigent și Marele Sfat Național Român. În prima parte a existenței lui, decembrie 1918 – noiembrie 1919, Consiliul Dirigent condus de Iuliu Maniu a avut sediul la Sibiu, unde au funcționat și Resorturile componente. Acest organism cu puteri executive a reușit, într-o perioadă dificilă, să introducă ordinea și să realizeze tranziția către noul stat. În acest demers a fost secondat, pentru scurtă perioadă, de Marele Sfat Național Român, care și-a desfășurat activitatea tot la Sibiu.
    Elementul de modernitate al expoziției vine din combinarea fotografiilor vechi, realizate de Emil Fischer la începutul secolului al XX-lea, cu fotografii din perioada contemporană, realizate de Adrian Luca în 2018, dar, în același timp, și picturi realizate de membrii Asociației Brukenthal von Studio: Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Andrei Popa și Cătălin Precup. Demersul de față prezintă clădirile în care au funcționat cele două instituții menționate mai sus, subliniind și schimbările prin care au trecut ele în ultimii 100 de ani. Nu au fost uitate nici clădirile unde au funcționat ASTRA, Partidul Național Român din Transilvania, dar nici străzile sau panoramele orașului care surprind, adesea, viața cotidiană de la mijlocul secolului al XX-lea și din perioada contemporană. Considerăm că astfel de abordări sunt necesare în momentele aniversare, deoarece – deseori – uităm faptul că evenimentele se petrec nu doar în acord cu o coordonată temporală, ci și cu o coordonată spațială în care se reflectă momentele irepetabile ale vieții de zi cu zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu