vineri, 17 august 2018

Pe simezele Capitalei - Înveșmântare




Arta plastică contemporană românească 


Gheorghe Ilea Galeria Romană, București 


16 august - 7 septembrie 2018




    Galeria Romană, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, vernisează joi, 16 august 2018, de la ora 19:00, expoziția Înveșmântare semnată de artistul Gheorghe Ilea.
    Expoziția, al cărei curator este Vladimir Bulat, este un fel de summa a gândirii plastice a artistului Gheorghe Ilea, a concepțiilor sale despre rolul, funcția și limitele picturii.
    Înveșmântare este un fel de remember și o meditație totodată asupra a ceea ce înseamnă în existența umană - hainele, veșmântul, înțolirea - elemente care trimit la memoria noastră sau uitarea noastră.
    Gheorghe Ilea propune un inventar restrâns al unui univers intim, despre care spune: "Am întâlnit destul de des, în Vechiul și în Noul Testament , termeni referitori la haină și la îmbrăcare. Nu e vorba de țesătura în sine, ci de o stare interioară care răzbate afară. Respectând anumite valori, acestea te îmbracă ca o haină. "Haina” e o temă care mă preocupă demult. Pe lângă hainele propriu-zise, cuvintele te mângîie și tot ele te pot răni. Prezența unei ființe dragi te protejează ca un veștmânt”.
   În comparație cu alte proiecte ale artistului, expoziția Înveștmântare aduce în prim-plan exclusiv picturi, lucrate pe suporturi de dimensiuni diferite din perioada 2009-2018.
Expoziția Înveștmântare include 51 de lucrări și va fi deschisă până pe 9 septembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu