Muzeul de Istorie Sibiu
20 iulie - 31 decembrie 2018
Locul desfășurării: Muzeul de Istorie Casa Altemberger,
curtea interioară (Str. Mitropoliei, Nr. 2)
Curatori: dr. Raluca Teodorescu, dr. Dana Hrib, dr. Raluca
Frîncu
Fotografie: Alexandru Olănescu
Prelucrare grafică: Chris Balthes
Expoziția face parte din proiectul Bucătăria la curtea
princiară a Transilvaniei în secolul XVI, co-finanțat de Administrația
Fondului Cultural Național
Expoziția prezintă, prin intermediul a 16 panouri, o istorie
pe scurt a evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la
trecerea dintre medieval și modern.
De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la
folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a
mâncării, poveștile cuprinse în această expoziție urmăresc evoluția cuțitului
de la armă-tacâm la stadiul de cuțit de masă, materialele alese în producerea
lingurilor sau povestea Cenușăresei tacâmurilor – furculița, a cărei folosire
generalizată a reușit abia în era industrializării.
De asemenea, narațiunea expoziției urmărește felul în care
statutul social este subliniat prin intermediul achiziționării și folosirii
instrumentarului de masă.
Sunt prezentate piese din argint, cositor, cupru și oțel din
colecțiile Muzeului de Istorie Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX,
mai puțin cunoscute sau care nu au fost expuse până la această dată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu