luni, 16 iulie 2018

Servirea mâncării, între medieval și modern




Muzeul de Istorie Sibiu 


20 iulie - 31 decembrie 2018




Locul desfășurării: Muzeul de Istorie Casa Altemberger, 
curtea interioară (Str. Mitropoliei, Nr. 2)
Curatori: dr. Raluca Teodorescu, dr. Dana Hrib, dr. Raluca Frîncu
Fotografie: Alexandru Olănescu
Prelucrare grafică: Chris Balthes

   Expoziția face parte din proiectul Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
   Expoziția prezintă, prin intermediul a 16 panouri, o istorie pe scurt a evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern.


   De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveștile cuprinse în această expoziție urmăresc evoluția cuțitului de la armă-tacâm la stadiul de cuțit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenușăresei tacâmurilor – furculița, a cărei folosire generalizată a reușit abia în era industrializării.


    De asemenea, narațiunea expoziției urmărește felul în care statutul social este subliniat prin intermediul achiziționării și folosirii instrumentarului de masă.
   Sunt prezentate piese din argint, cositor, cupru și oțel din colecțiile Muzeului de Istorie Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puțin cunoscute sau care nu au fost expuse până la această dată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu