marți, 17 iulie 2018

Omagiu Misiunii Militare Franceze și Generalului Berthelot




Conacul Berthelot 


19 iulie 2018





Program:
- sesiunea omagială
- prezentarea întregului poștal General Berthelot
- decernarea medaliei aniversară General Berthelot
- ceremonia depunerii coroanelor de flori la bustul Generalului H. M. Berthelot
- plantarea unui stejar în curtea Conacului
- prezentarea expoziției Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)
- proiecția filmului documentar Francezii și românii în Marele Război
- difuzarea interviului acordat de Jean Claude Dubois, nepotul Generalului Berthelot

Eveniment ornaizat de Academia Română în cadrul Programului Centenarul Marii Uniriׅ

   Generalul Henri Mathias Berthelor (1861-1931), ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1926, a fost șeful Misiunii Militare Franceze în România în timpul Primului Război Mondial și a avut o contribuție esențială în refacerea și reorganizarea armatei române. A fost consilier strategic al Regelui Ferdinand și s-a implicat în susţinerea diplomatică și militară a cauzei românești. În semn de recunoștință, generalul Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincții ale statului român și a fost declarat cetățean de onoare al României.
    Conacul Berthelot. În 1922, la propunerea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, Parlamentul României a oferit în dar generalului Berthelot conacul din Fărcădinul de Jos, ce aparținuse familiei Nopcea, veche familie nobiliară românească din Transilvania. În anul 1926, generalul Berthelot a decis să se reîntoarcă în Franța și a donat Academiei Române conacul, împreună cu domeniul pe care se afla. La câțiva ani după instalarea regimului comunist, în 1948, imobilul a fost naţionalizat și transformat în sediu de CAP, patrimoniul său fiind jefuit și risipit. După 1989, Conacul a suferit un avansat proces de degradare. Odată cu recuperarea lui de către Academia Română, a fost reabilitat și introdus în circuit științific. 
   Inaugurat la 12 octombrie 2010, actualul conac ce poartă numele generalului adăpostește Centrul de dezvoltare durabilă Țara Haţegului – Retezat al Academiei Române, fiind dotat cu sală de conferinţe, laboratoare de cercetare și spații de cazare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu