miercuri, 4 iulie 2018

Barbu Știrbey și rolul său istorico-politic




Oana Marinache 


Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia 


7 iulie 2018




   Primăria Capitalei prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, în colaborare cu Asociația Istoria Artei, vă invită la cea de-a doua conferință dedicată Centenarului Marii Uniri, susținută de istoric de artă dr. Oana Marinache: Barbu Știrbey și rolul său istorico-politic.
Evenimentul va avea loc în Salonul Domnița Bălașa, la data de 7 iulie, ora 13:30.
   Barbu A. Știrbey (1872-1946) a fost fiul cel mare al lui Alexandru și al Mariei Știrbey și nepotul domnitorului Barbu D. Știrbey. A urmat liceul și Facultatea de Științe Juridice la Paris. După moartea tatălui său, în 1895, Barbu se dedică afacerilor și administrării moșiilor, în nume propriu și pentru frații minori. Căsătoria cu Nadeja Bibescu, vara sa de gradul al II-lea, a avut loc în același an, la Geneva și cuplul se va stabili în România, la moșia Buftea.
   Prințul se implică activ în activități economice, atât în ceea ce privește propriile moșii (cu precădere la Buftea unde dezvoltă fabrica de vată, de conserve și de făină), cât și în noile ramuri industriale și financiar-bancare. Prietenia cu familia moștenitoare îl propulsează în umbra tronului și a marilor evenimente prin care trece țara în prima jumătate a secolului al XX-lea.
   Oana Marinache este istoric de artă, cercetător și autor a peste 20 de studii monografice. A absolvit Academia de Studii Economice (2003), deținând un master în Relații Internaționale; ulterior a urmat cursurile Facultății de Istoria şi Teoria Artei - Universitatea Națională de Arte București (2008-2011), obţinând în cadrul aceleiaşi instituţii diploma de doctor cu teza Arhitectura și decorația interioară a reședințelor familiilor Bibescu - Basarab Brâncoveanu (coordonator ştiinţific prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, 2015). Membră a Uniunii Artiștilor Plastici, secția critică. A primit premiul G. Oprescu al Academiei Române pentru lucrarea Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii” (2014). Membru fondator și președinte al Asociației Istoria Artei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu