miercuri, 14 martie 2018

Memorie continuă




Expoziție de fotografie 


Korniss Peter 


Muzeul Național de Artă al României, București 


22 aprilie - 7 mai 2018





   Muzeul Național de Artă al României și Institutul Maghiar Balassi din Bucureşti au plăcerea să vă invite la vernisajul a expoziței Korniss Péter: Memorie continuă joi, 22 martie 2018, 
ora 18:00.
   Personalitate marcantă a artei fotografice maghiare, Korniss Péter (n. Cluj, 1937) a creat una din cele mai bogate opere fotografice din Ungaria. A dobândit recunoaştere internațională ca artist fotograf documentarist, imortalizând cu precădere viaţa şi cultura ţărănească din Europa de Est, tema predilectă a întregii sale opere. Începând cu primele fotografii realizate în anul 1967 la Casa dansului (táncház) şi până la seriile conceptuale de fotografii din ultimii ani, Korniss nu s-a limitat la un singur spaţiu geografic. El a imortalizat în imagini și alte colţuri ale lumii, de la America de Nord şi de Sud, Yemenul de Sud până la Siberia. Începând din anul 1978 vreme de un deceniu, Korniss Péter a surprins scene din viaţa navetiştilor, seria de fotografii Muncitorul navetist (1988) constituind un reper important pentru arta fotografică maghiară. Artistul este de altfel primul fotograf maghiar în viaţă căruia Galeria Națională Ungară i-a consacrat în 2017 o expoziţie aniversară de anvergură, semn al recunoașterii unei operei deosebit de valoroase.
   Expoziţia Korniss Péter: Memorie continuă prezintă o selecție de treizeci și șapte de fotografii realizate începând din anii 1960 - 1970 în satele româneşti, slovace şi maghiare, până la cea mai recentă serie reprezentând femeile din Sic (jud. Cluj). Expoziţia cuprinde şase serii de fotografii care spun poveştile a patru personaje diferite: a fetei care întoarce fânul, a lui Boldizsár Mari, a lui Bálint Anna şi a lui Ioan în imagini care lasă să se întrevadă legătura profundă, personală dezvoltată de artist cu subiectul de-a lungul întregii sale creații artistice. După expoziţia personală de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din 1999, Korniss Péter revine în acest an la Bucureşti cu o amplă selecție de lucrări ce pot fi vizionate la Muzeul Național de Artă al României în cadrul expoziției deschise în perioada 22 martie – 7 mai 2018.
   O parte din fotografiile realizate de artist vor fi expuse și la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti între 21 martie – 10 aprilie 2018.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu