marți, 6 februarie 2018

Antologia scriitorilor căzuți - Citind Marele Război




Lansare de carte 


Dan Giulea 


Muzeul Național al Literaturii Române 


22 februarie 2018




   Pentru că adevărul trebuie rostit, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul de lansare a Antologiei scriitorilor căzuți - Citind marele război de Dan Gulea, apărută la Editura MLR joi, 22 februarie 2018, ora 18:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Pe lângă autor, vor rosti un cuvânt invitații acestuia: Ioan Cristescu, directorul MNLR, Ion Bogdan Lefter și Cosmin Ciotloș.
   În Citind Marele Război - Antologia scriitorilor căzuți conceptul de scriitor este unul larg, cuprinzând deopotrivă poziționările în câmpul cultural (articole de opinie, de doctrină politică, socială, literară), precum și conștiința actului scrierii – de pildă, în cazul jurnalelor de front. Altfel spus, scriitorul nu este cel care ficționalizează (eventual evadează din contingent), ci este cel implicat în problemele cetății, cel care se exprimă public. Cele 37 de nume din această antologie se încadrează în cele două mari tendințe ale epocii: naționalismul și socialismul.
Dar, dincolo de ideologie, există și o anumită doză de imprevizibil, caracteristică destinului uman; scriitorii, vocile publice nu pot fi încadrate, disciplinat, sub o etichetă sau alta. Iar felul în care murit acești scriitori este legat, în ultimă instanță, de circumstanțele războiului: se moare în linia întâi, la Mărășești; se moare la spital, din cauza tifosului; se moare în fața plutonului de execuție. Alteori, singura soluție e sinuciderea. Sau intervine alienarea mintală, care ține ani îndelungați după sfârșitul războiului. În fine, absența datelor certe în cazul unor autori, precum și angajarea literaturii lor, pot determina încadrarea alături de cei căzuți.
    Dan Gulea s-a născut la 22 februarie 1977, este specialist în avangardă și modernism, doctor cum laude al Universității din București. Profesor de română la Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești. A publicat: Castelul din cărți. Sensuri ale "arhitecturii” (2004), Domni, tovarăși, camarazi. O evoluție a avangardei române (2007), Marginaliile avangardelor (2016, desemnată Cartea Anului de Filiala București – Critică, Eseistică și Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România).
    Autor de literatură didactică. Interesat de geografia urbană și de istoria locală, cu Pluviografii. O istorie a culturii române de la Ploiești (2012) sau albumul foto Orașul dispărut. Ploiești (2016, 2017). Editor al lui I. L. Caragiale (Titircă, Sotirescu & Cia, 2012). Semnează articole și cronici în presa culturală din țară. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu