miercuri, 17 ianuarie 2018

O seară cu...




Tudor Ganea 


Librăria Humanitas, Galați 


19 ianuarie 2018




   Librăria Humanitas Galați și Editura Polirom vă invită vineri, 19 ianuarie, de la ora 18:00, la o seară dedicată scriitorului Tudor Ganea și romanelor sale Cazemata și Miere. Alături de el îl vom avea invitat pe bunul nostru prieten Doru Căstăian. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.
   "Din momentul în care necunoscutul Tudor Ganea a dat gata cea de-a doua povestire consecutivă (și impecabilă) la Cursul de scriere creativă, am avut o revelație. Tonul sigur, stăpânirea cuvintelor, complicația clară și subtilă a subiectului, viteza cu care patina pe suprafața alunecoasă a textului, fără să cadă în ridicol sau emfaza, senzația de plin și gol pe care izbutea s-o transmită, amestecând timpurile, realitatea, amănuntele, mi-au spus că am de a face cu un fenomen. Tudor Ganea e stăpânul unui domeniu. Și-a construit o lume fantastică, dar pipăibilă și recognoscibilă, până în momentul în care misterul tulbura apele, în perimetrul Constanței și al mării. Acolo se plimbă, fără să perceapă realitatea înconjurătoare și fără să elibereze secrete întunecate, personaje memorabile. Fiecare are o identitate precisă, fiecare are o poveste care trebuie spusă – deși nu o să știi niciodată care e adevărul adevărat. Acest debut ar trebui notat de critică în carnețelul de bal. E un mare talent.” (Florin Iaru despre Cazemata)
   Tudor Ganea (n. 1983, Bucureşti) a absolvit în 2008 Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti şi este arhitect. În clasa a X-a a scris prima sa povestire, care i-a adus locul I la un concurs de proză între liceele din Constanţa, la care fusese înscris fără ştirea lui de profesorul său de limba şi literatura română. De atunci a început să scrie – în special povestiri – şi nu s-a mai oprit. În toată această perioadă a fost însă unicul său cititor şi critic. În 2015 participă la un curs de creative writing ţinut în tandem de Florin Iaru şi Marius Chivu, care îi apreciază prozele şi îi dau încredere în scrisul său. Este prezent, alături de alţi 17 debutanţi europeni, în antologia European First Novel Festival – Budapest 2017, pentru care a fost recompensat cu Premiul Tînărul prozator al anului 2016 şi Premiul pentru debut al revistei Observator cultural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu