marți, 30 ianuarie 2018

Mircea cel Bătrân - 600 de ani




Lansare de carte 


Cristian Moșneanu, Ștefan Dumitrache 


Muzeul Municipal Curtea de Argeș 


31 ianuarie 2018




   Miercuri, 31 ianuarie 2018, se împlinesc 600 de ani de la trecerea la cele veșnice a Domnitorului valah Mircea cel Bătrân, "principe între creștini cel mai viteaz și cel mai ager”, așa cum a fost numit de către istoricul german Johannes Leunclavius.
    Muzeul Municipal Curtea de Argeș vă învită miercuri, 31 ianuarie 2018, ora 18:00, la evenimentul de comemorare a marelui ctitor de lăcașuri sfinte și apărător al neamului.
   Mircea cel Bătrân este singurul domn român care nu a ȋncheiat niciodată un tratat de vasalitate cu nici unul dintre vecinii ṣi duṣmanii lui. De fiecare dată a avut relaţii pe picior de egalitate cu aceṣtia, mai mult, pe ȋntreaga lui domnie de peste trei decenii a pus stavilă ȋn drumul otomanilor la nord de Dunăre.
   În timpul lui Mircea cel Bătrân, Țara Românească a ajuns la cea mai mare întindere teritorială din istoria sa.
   "Eu, întru Hristos Dumnezeu binecredincios şi binecinstitor şi de Hristos iubitor şi autocrat, Io Mircea mare voievod şi domn din mila lui Dumnezeu şi cu darul lui Dumnezeu, stăpânind şi domnind peste toată Ţara Ungrovlahiei şi a părţilor de peste munţi, încă şi către părţile tătăreşti şi Amlaşului şi Făgăraşului herţeg şi domnitor al Banatului Severinului şi pe amândouă părţile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare şi stăpânitor al cetăţii Dârstorului”. Extrapolând puţin ṣi făcând legătura cu spusele lui Mircea, putem trage concluzia că, ȋn linii mari, teritoriul Munteniei se ȋntindea ȋn nord de la Olt până la Dunăre la sud de la Porţile de Fier ȋn vest până la Marea Neagră ȋn est. Iar dacă ar fi să ȋmpărţim ȋn teritorii, Mircea avea ȋn posesie: Amlaṣul ṣi Făgăraṣul, Banatul de Severin, ținuturi de la graniţa cu Moldova, “Părţi tătăreṣti”, Dobrogea, Cetăţile Bran ṣi Bologa.
    În cadrul evenimentului de comemorare a 600 de ani de la trecerea la cele veșnice a Domnitorului valah Mircea cel Bătrân va fi lansată cartea Mircea cel Bătrân, Autori: Cristian Mosneanu și Ștefan Dumitrache. Volumul este a treia carte a Colecției Centenarul Marii Uniri.
Vor participa:
Ștefan Dumitrache, Director al Muzeului Curtea de Argeș
Cristian Moșneanu, Istoric
Ionuț Radu, Editor
Loc: Muzeul Municipal Curtea de Argeș
Vă așteptăm cu mult drag de România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu