miercuri, 31 ianuarie 2018

Capricii




Arta plastică contemporană românească 


Andreea-Mara Mancaș 


Galeria de Artă Grand Hotel Traian, Iași 


1 - 28 februarie 2018





    Capriciu: "Dorință trecătoare, adesea extravagantă, manifestată cu încăpățânare; gust schimbător, neașteptat"(conf. DEX '09)
    Marea artă se consideră, dintr-un reflex istoric, a fi serioasă, gravă, profundă, elaborată. Viziunea artistică trimite spre lumi intelectuale elevate, spre sentimente majore sau pune întrebări universale despre viață, soarta individului și a societății.
    Dar, în esența spiritului artistic, solemnitatea și privirea adâncă se însoțesc cu spiritul ludic, cu libertatea mereu reclamată prin gesturi de rebeliune mai mult sau mai puțin evidentă. Într-o lume care se manifestă durabil și se conservă doar pe traiectoria echilibrului între extreme, enunțul plastic major se cere echilibrat prin gestul modest, spontan, sincer, lipsit de artificiu.          Ambiției creatoare i se opune simpla delectare în instrumentele meșteșugului. Comentariului doct i se adaugă micile notații pe marginea vieții, observarea și scoaterea din anonimat a unor fragmente de viață care, chiar inexplicabil, capătă semnificație momentană pentru artist.
   Expoziția Capricii prezintă un mozaic de fragmente de gând și emoție, reverii și curiozități. Descrie, în culori proaspete, acea fâșie de viață interioară, accidental a si nesubordonat a vreunui program, care rămâne, fragmentată, între zbaterile vieții și rutina cotidiană. În lucrările prezentate alternează ecoul unui joie de vivre, contemplarea ușor vinovată a unui dolce far ninete și avântul unor posibile proiecte viitoare. Tehnicile clasice, uleiul, acrilul, pastelul colorat și modestul creion, sunt utilizate, după capriciul și inspirația momentului, pentru a documenta și transmite aceste fragmente de trăire. Imaginile propuse sunt parte poveste, parte joc și parte nostalgie.

despre artist:

    Andreea- Mara Mancaș este artist vizual, profesor și designer de interior. Locuiește și lucrează în Iași. Studiile de specialitate le-a absolvit în anul 2003 la Universitate de Arte G. Enescu din Iași, specializarea Pictură, sub îndrumarea Prof. univ. Mihai Tarași, iar în anul 2012 a obținut doctoratul în Arte Plastice la aceeași universitate, sub conducerea Prof .Univ. dr. Liviu Suhar. Artista abordează o tematică variată, în care genurile consacrate se îmbină cu inspirația autobiografică, în stil predominant figurativ-modern, cu aspecte intimiste, filosofice și narative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu